Dagindeling
07:30-09:15 Binnenkomst van de kinderen, de tijd voor overdrachten van de ouder
09:15-10:00 Activiteit aan tafel en daarna fruit eten
10:00-11:30 Verzorging, buitenspelen en flessen voor de baby’s
11:30-12:00 Warme lunch
12:00-14:00 Verzorging, middagdutjes en vrij spelen
14:00-14:30 Activiteit aan tafel en biscuitje eten
14:30-15:30 Activiteit op de groep
15:30-16:00 Activiteit aan tafel en een cracker eten
16:00-18:30 Verzorging, vrijspelen binnen of buiten en de kinderen worden opgehaald
Kinderen die een middagdutje doen worden uit bed gehaald wanneer zij wakker zijn. Uiteraard volgen baby’s hun eigen schema.
Activiteiten
Buitenspelen
Buiten spelen is heel belangrijk voor kinderen, zowel voor de motorische als de emotionele ontwikkeling. Buiten spelen is anders dan binnenspelen; de materialen om mee te spelen zijn anders, de ruimte is anders, en wanneer we gaan wandelen is zelfs de hele omgeving anders en uitdagend! Kinderen horen per dag minimaal 1,5 uur buiten te spenderen en actief te zijn, hier zorgen wij dan ook iedere dag voor. Mochten de kinderen nog extra energie hebben, hebben wij ook nog een aantal klimrekken binnen waar de kinderen hun energie goed kwijt kunnen.
Aan de achterkant van ons centrum hebben wij een mooie grote buitenspeelplaats. Hier kunnen de kinderen aan de slag met fietsjes, ballen en nog veel meer. In de zomer hebben wij vaak een zandbak of watertafel staan en als het echt supermooi weer is zetten wij een zwembadje op wat zorgt voor een heleboel waterplezier.
Uitstapjes
Maar buitenspelen in onze buitenruimte is niet genoeg wat ons betreft; we gaan graag wandelen met de kinderen. De verandering van omgeving maakt dat wij meer en andere dingen tegenkomen om over te praten met de kinderen. Wandelen zorgt hierdoor voor het uitbreiden van de woordenschat en kennis van de wereld, wandelen is educatief en brengt plezier!
Wij streven ernaar om een aantal keer per jaar niet alleen te wandelen maar ook naar andere plekken te gaan. Zo plannen wij wel eens een tripje naar een speeltuin, kinderboerderij of een park. Wanneer we gaan wandelen maken we gebruik van onze speciale bolderkarren (in iedere kar kunnen zes kinderen plaatsnemen) en onze tweelingbuggy’s. Eén of twee van de oudste kinderen mogen met ons meelopen en wanneer zij moe worden kunnen zij plaatsnemen in de bolderkar.
Thema’s
Natuurlijk zijn buitenspelen en op pad gaan met de kinderen niet onze enige activiteiten. Wij werken ook met thema’s, deze veranderen wij om de 6 weken. Deze thema’s brengen meerdere dingen met zich mee. Zo doen wij verschillende activiteiten die aansluiten bij het thema zoals, boekjes lezen, knutselen en woordkaartjes.
Voeding
Wij nemen op Carpe Diem de voeding van de kinderen erg serieus. Wij eten zo gezond en lekker mogelijk. Dit doen wij door het bieden van voedzame, zelfgemaakte warme lunches en gezonde snacks om de groeiende geest en het groeiende lichaam van de kinderen te voorzien van voedingsstoffen. Uiteraard houden wij ook rekening met allergieën of met kinderen die halal of vegetarisch eten.
Fruit
Ieder kind krijgt bij ons verschillende soorten fruit, in totaal staat de hoeveelheid fruit gelijk aan 1 stuk fruit. Naast het fruit krijgen de kinderen een bekertje water. Bij het eten van fruit proberen wij zo veel mogelijk seizoensfruit te eten. Zo leren de kinderen verschillende soorten fruit kennen zoals; mango’s, druiven, kiwi’s, perziken en mandarijnen.
Lunch
Om de lunch zo gezond mogelijk te maken kiezen wij voor producten zonder toegevoegd zout en suiker. Dit kunnen wij waarborgen door onze lunch zelf te maken met zo vers mogelijke producten. Wij koken de lunch zelf op Carpe Diem in onze eigen keuken.
Wij houden een gevarieerd schema aan met koken, zo leren de kinderen zo veel mogelijk verschillende groenten, vlees, en vis kennen. Wij eten onder andere aardappels met vlees en groente, stamppot, rijst en pastagerechten. De groenten die wij gebruiken bij de lunch zijn zoveel mogelijk seizoensgebonden.
De kinderen krijgen bij ons altijd een vorkje of een lepel waarmee ze zelf mogen eten, dit is goed voor de motoriek van de kinderen. Bij de lunch drinken de kinderen een bekertje met water.
Biscuitjes
In de middag eten wij als een tussendoortje een biscuitje met de kinderen. Hierbij drinken de kinderen vaak water of kinderthee.
Cracker
Bij het laatse eet moment van de dag eten wij een cracker. Dit kunnen luchtige crackers zijn of rijstwafels. Als beleg bieden wij verschillende dingen aan waaronder dingen die Vega zijn en lactosevrij. De kinderen drinken bij de cracker een bekertje met melk of kinderthee.
Baby’s
Wij starten bij kinderen rond de 4 maanden met fruithappen en rond de 6 maanden beginnen wij met het introduceren van stukjes. Dit is de leeftijd dat de meeste kinderen minder flessen krijgen en gaan wennen aan het vaste voedsel. Natuurlijk beginnen wij niet meteen met compleet vast voedsel, dit introduceren wij eerst langzaam. Hierbij kun je denken aan een fruithap die niet helemaal gepureerd is maar eerder geprakt. De fruithap heeft nu hele kleine stukjes zodat het kind kan wennen aan het gevoel in de mond van stukjes. Ook zullen wij vanaf dat moment crackers aanbieden waar de kinderen op kunnen sabbelen. Dit is goed voor de mondmotoriek en belangrijk zodat het kind later goed kan praten en eten.